AH TAMARA !!




Ah Tamara ah
Ne güzellik bu böyle
Gündüzün Güneşi
Gecenin Yıldızı
Seni kıskanır Afrodit
Uğruna ülkeler fethedilen
Dilberler seni kıskanır.
Babil’in asma bahçelerinden
Demet, demet aşk demetlenir
Vaspuragan da yer gök yarılır
Anka kuşu kanadında Eros
Vostan da Tamara
Vostan’lı Tamara

Şiirlere konu olan hakkında efsanevi hikayeler anlatılan Akdamar adasındayııııız.

Akdamar Adası Van'ın Gevaş ilçesi sınırları dahilinde Van Gölü'nün içinde yer alan bir ada. Bu adada Ermeniler´den kalma bir kilise var. Bu adayı bu denli kıymetli kılan bu kiliseymiş gibi bir algı oluşsa da adaya yolculuğunuz başlar başlamaz doğanın sunduğu güzellikler büyülenmenize sebep olacak. Muazzam bir doğa.. Muazzam bir manzara.. Ben şiir bir kızın güzelliğini tasvir ederken bu manzaranın güzelliğiyle büyülenmiş bir şairden çıkmıştır diye düşünüyorum :) Tamara da kimmiş peh :P Kıskanmak mı? ben mi? ahaha yok artık :D


Tekne ile başlıyor yolculuğumuz, yaklaşık 30 dakika süren bir yolculuğun ardından adaya varıyoruz.

Eveett geleliimm efsaneye.. Zamanında bu adada yaşayan Ermeni baş keşişin güzelliği dillere destan Tamara adında bir kızı varmış. Adanın çevresindeki köylerde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olmuş. Bu genç Tamara ile buluşmak için her gece adaya yüzermiş. Tamara ise ona gece karanlığında yerini belli etmek için bir fenerle beklermiş. Bundan haberdar olan kızın babası, fırtınalı bir gecede elinde fenerle adanın kıyısına iner ve sürekli yer değiştirerek gencin boşuna yüzüp, gücünü yitirmesine neden olmuş. Yüzmekten gücünü yitirip, yorulan genç çoban boğulmuş ve boğulmadan önce son nefesiyle "Ah Tamara!" diye haykırmış. Bunu duyan kız da hemen ardından kendini gölün sularına bırakmış. O günden sonra ada Ah Tamara! ismi ile anılırmış.

Acıklı bir hikaye… Hayırlısı olsun ne diyelim :) Ada üzerindeki ufak bi gezintiden sonra kiliseye varıyoruz. Kilise üzerinde Ermeni inancına göre çeşitli sahneler işlenmiş.






Kilisenin dışında daha yeni restorasyon yapılmış odalar var. Bu kilise aynı zamanda bir okulmuş.

Ada etrafında güzelce bir geziniyor ve adanın, doğanın, manzaranın tadına varıyoruz.



Teknemize biniyor ve güzelim, caanım adadan ayrılıyoruz…

Ahh Tamaraa!!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMRUT: GÜN DOĞUMU

DÜNYANIN EN ESKİ ANITI: GÖBEKLİTEPE

ZAMANIN DURDUĞU ŞEHİR : MARDİN (1.kısım)